marți, 30 iunie 2009

Despre criza

Interpretarea mea despre criza.
Tot se vorbea despre investiti "toxice" care ar fi generat in criza. Politica dusa de banci de relaxare a creditarii imobiliare a dus la un dezechiliblu major. Astfel oamenii isi luau case numai pe credite ipotecare, iar bancile bazate pe aceasta garantie relativa se aruncau pe piete de risc crescut, specula financiala. Cand nu le iesea specula, ca sa isi recupereze din capital, mai mareau cate o dobanda, cate un comision, ca oamenii si firmele erau datoare pana peste cap. Astfel oamenilor le-a scazut puterea de cumparare, in final trebuind sa renunte la case deoarece cu mai puteau achita ratele. Bancile se alegeau cu niste case care nu le puteau vinde pentru ca puterea de cumparare era aproape 0. Au intrat intr-un cerc vicios. De asta a intervenit masiv Guvernul SUA cu infuzii de capital, nationalizand bancile private. Dupa parerea mea, democratia SUA si-a aratat limitele in aceasta privinta. Prin capitalizare au incercat sa relanseze investitiile stabile, schimband politica bancara de pana acum. Primul lucru pe ca l-au cerut bancilor a fost reducerea dobanzilor pentru a detensiona situatia datornicilor, atat a oamenilor obisnuiti cat si a mediului de afaceri.

Situatia Romaniei cam aceeasi, doar solutiile gasite difera. Noi nu avem o economie autohtona aproape deloc. Singura piata care mergea era cea imobiliara, situatie asemanatoare cu SUA. Bancile isi axau aproape toate investiile pe creditare ipotecara, de fapt mai bine zis specula imobiliara. De aici si cresterea total artificiala a preturilor locuintelor, normal ca oamenii cereau enorm pe locuinte daca exista o banca dornica sa acorde un credit pe acea suma. Metru patrat ajunsese la cote incredibile, mai scump ca in aproape orice metropola din lume. Apoi ce sa vezi, veni criza... Normal ca ne-a prins pe picior gresit. Romania depinde de investitorii straini si de zona euro din cauza importurilor extrem de mult. Astfel ne-am trezit si noi in situatia americanilor; preturile cresc, investitorii pleaca, iar oamenii ajung someri. Someri plini de datorii... Blocajul economic incepe.

Sunt total revoltat de actiunile guvernului in actiunea sa de a iesi din criza. Nu mi se pare normal ca statul sa actioneze tipic mioritic, gen "lasa-ma sa te las". Nici nu intervine masiv si hotarat pe piata bancara, impunand noi strategii financiare, nici nu se hotaraste sa investeasca creeand noi locuri de munca si imbunatatind conditiile de viata si costurile ei. El sponsorizeaza artificial bancile cu imprumuturi de la bancile autohtone, apoi ia imprumuturi externe ca banii sa ii intoarca iar in bancile din tara. Nu mai bine lasa bancile in pace? sa ajunga la o anangie controlata, daca o pot numini asa. Lua imprumutul extern si ii baga masiv in investitii in infrastructura pentru a ridica nivelul de trai. Investea concret in centrale electrice sa mai micsoreze preturile la utilitati sau investea in ferme sa nu mai importam tot ce mancam de afara? In felul asta dadea de munca la oameni, bancile erau obligate sa micsoreze dobanzile pentru ca altfel nu mai puteau exista, si viata devenea un pic mai buna... Noi insa ne cramponam cu "prima casa", produs bancar 100%. Pentru ce buna o casa cand viata e atat de scumpa, educatia e la pamant ca si sistemul medical de altfel, turismul sau protectia mediului.

Dap, cred ca frustrarile de a trai in Romania isi spun cuvantul. M-am saturat pana peste cap si as vrea sa emigrez in alta tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu